Je weet niet wat je mist als je nog nooit een Himalaya-zoutlamp hebt gehad. Het is alsof je een open raam hebt - een zacht gloeiende natuurlijke bron van frisse, schone lucht - op je bureau, in je woonkamer, naast het bed of waar je maar wilt.

Voordat we ingaan op de gezondheidsvoordelen van het gebruik van Himalayazoutlampen in je huis, kan het nuttig zijn om eerst een korte scheikundeles te volgen:

Alle materie (het menselijk lichaam, lucht, water, enz.) is opgebouwd uit moleculen die zijn opgebouwd uit atomen die zijn opgebouwd uit drie soorten deeltjes: protonen (positieve lading), elektronen (negatieve lading) en neutronen (geen aanval). Elektronen draaien om hun moleculen zoals planeten om een ster draaien. Af en toe vliegt een elektron weg en als dat gebeurt, laat het een positief geladen ion achter waarvan het enige doel in het leven is om de leegte te vullen die is achtergelaten door zijn kleine verloren elektron. Met andere woorden: het wil een vervangend elektron stelen van een ander molecuul. Vanwege verschillen in moleculaire structuur (aantal elektronen in de buitenste baan, sterkte en structuur van elektronenbindingen, enz.) verliezen sommige materialen veel gemakkelijker elektronen dan andere.

Met dit basisbegrip van het gedrag van positieve en negatieve ionen vers in het geheugen, laten we eens kijken naar de top 10 voordelen van de Himalaya Zoutlamp.

1. Zoutlampen Reinigen en ontgeuren de lucht
Waarschijnlijk het meest bekende voordeel – en waarom de meerderheid van de mensen ze gebruiken – is vanwege hun ongelooflijke vermogen om stof, pollen, sigarettenrook en andere verontreinigingen uit de lucht te verwijderen. “Maar hoe doen ze dat”, vraag je? "Het is gewoon een grote brok zout met een gloeilamp erin, toch?"

Nou ja, maar nee. Er is veel meer aan de hand dan dat.

Himalaya-zoutlampen zuiveren lucht door de kracht van hygroscopie, wat betekent dat ze watermoleculen uit de omgeving aantrekken en die moleculen - evenals alle vreemde deeltjes die ze mogelijk meedragen - absorberen in het zoutkristal. Terwijl de HPS-lamp opwarmt door de warmte die wordt geproduceerd door de gloeilamp binnenin, verdampt datzelfde water weer in de lucht en blijven de opgesloten stofdeeltjes, pollen, rook, enz. Opgesloten in het zout.

2. Verminder allergie- en astmasymptomen
Omdat Himalaya-zoutlampen microscopisch kleine stofdeeltjes, huidschilfers van huisdieren, schimmels, meeldauw en dergelijke uit de omringende lucht verwijderen, kan het plaatsen van een lamp of twee in de kamers waar u de meeste tijd doorbrengt, de allergische symptomen ernstig verminderen. Zelfs mensen die aan astma lijden zouden na een week of twee een groot verschil moeten merken. (In feite is roze Himalayazout zo goed voor je luchtwegen, er zijn zelfs HPS-inhalatoren!)

3. Verlicht hoesten
Wanneer de Himalaya-zoutlamp opwarmt en zijn hygroscopische cyclus van in de lucht zwevende deeltjes begint, verandert ook de lading van de moleculen die vrijkomen. (Herinner je je onze scheikundeles?) De meeste huizen zijn gevuld met positief geladen ionen die niet bijzonder goed zijn voor iemands gezondheid. De positieve ionen worden door een aantal dingen gecreëerd, maar de belangrijkste bron voor de meesten van ons is onze elektronica.

Een van de gezondheidsnadelen van het inademen van veel positieve ionen in de lucht is dat de cilia (microscopische haartjes) langs de luchtpijp (ook bekend als: luchtpijp) traag worden en niet zo goed werken om verontreinigingen uit onze longen te houden. Omdat een Himalaya roze zoutlamp water en deeltjes uit de lucht absorbeert, neemt hij ook positieve ionen mee. Wanneer het verwarmde zout vervolgens gereinigde waterdamp weer in de lucht afgeeft, worden ook negatieve ionen uitgestoten die het tegenovergestelde effect hebben op onze luchtwegen - waardoor de trilharenactiviteit toeneemt om uw longen schoon te houden.

Wat dit allemaal in een notendop betekent: naast het verwijderen van verontreinigingen uit de lucht, helpen roze Himalaya-zoutlampen je lichaam ook om de lucht efficiënter te filteren, zodat vreemde deeltjes die je toevallig inademt, niet in je longen terechtkomen.

4. Verhoog het energieniveau
Een rit door het platteland maken met de ramen open, tijd doorbrengen op het strand of kamperen in de bergen, of gewoon 's morgens vroeg een douche nemen, het zijn allemaal dingen die veel mensen verkwikkend vinden. Het is geen toeval dat dit allemaal activiteiten zijn die ons blootstellen aan verhoogde concentraties van negatieve ionen, zoals die worden gegenereerd door Himalaya-zoutlampen. Het is een feit dat positieve ionen onze lichamen van energie ondermijnen. Helaas komt het maar al te vaak voor dat we proberen het probleem als iets heel anders te diagnosticeren.

Als je je constant moe voelt en niet weet waarom, probeer dan een Himalaya-zoutlamp in de kamer of kamers te plaatsen waar je de meeste tijd doorbrengt. Na ongeveer een week zou je verschil moeten merken.

5. Neutraliseer elektromagnetische straling
Tegenwoordig leven de meesten van ons in een metaforische oceaan van elektromagnetische (EM) straling die afkomstig is van onze elektronica (dwz: televisie, computer, mobiele telefoon, tablet, apparaten, stereo, enz.). Hoewel ze misschien onzichtbaar zijn, kunnen de langetermijneffecten van blootstelling aan EM behoorlijk ernstig zijn. Het is bekend dat constante blootstelling aan EM-straling onder andere het stressniveau verhoogt, chronische vermoeidheid veroorzaakt en de immuunrespons van het lichaam vermindert.

Terwijl ze negatieve ionen in de lucht uitstoten, werken Himalaya-zoutlampen om elektromagnetische straling te neutraliseren. Bewaar er een naast de computer, televisie en andere elektrische apparaten die u vaak gebruikt om het potentiële gevaar voor u en uw gezin te verminderen.

6. Beter slapen
Een ander neveneffect dat het gevolg is van overmatige blootstelling aan positieve ionen in de lucht, is dat het u berooft van een goede nachtrust. Dit gebeurt omdat die positief geladen deeltjes de bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen daadwerkelijk kunnen verminderen, wat resulteert in onregelmatige slaappatronen. Roze zoutlampen uit de Himalaya zijn natuurlijke generatoren van negatieve ionen en kunnen dus helpen dit probleem om te keren. Houd er een of twee rond uw slaapkamer om de luchtkwaliteit te verbeteren, zodat u een betere nachtrust kunt krijgen.

Denk eraan, zelfs als je net als ik bent en niet kunt slapen tenzij de kamer helemaal donker is, kun je altijd de lamp uitdoen als het bedtijd is. Laat het gewoon de rest van de dag aan zodat het zijn werk kan doen terwijl je wakker bent. Mensen in vochtige klimaten moeten zich ervan bewust zijn dat HPS-lampen de neiging hebben te huilen als het zout afkoelt. U wilt de oppervlakken zeker beschermen door er een schoteltje onder te plaatsen en volg de gebruiks- en onderhoudsinstructies die bij uw lamp horen!

7. Verbeter de stemming en concentratie
Himalaya roze zoutlampen zijn een geweldige manier om je humeur op natuurlijke wijze te verbeteren of om je te helpen ontspannen en tot rust komen aan het eind van de dag. Tegelijkertijd en aan de andere kant van de medaille zijn HPS-lampen geweldig om de concentratie te verbeteren. Nogmaals, dit komt door het effect van de negatieve ionen op je lichaam, het verbeteren van de bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen en andere organen, evenals het geven van een boost van serotonine – de neurotransmitter die ons (letterlijk) gelukkig maakt.

8. Behandel seizoensgebonden affectieve stoornis
Naast het genereren van negatieve ionen die de stemming en het energieniveau verbeteren, komt het zachte, natuurlijke licht dat wordt afgegeven door een roze Himalaya-zoutlamp zo dicht bij de warme gloed van de zon dat ze zelfs kunnen worden gebruikt om de symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis te verlichten. Dit jaar, wanneer de dagen korter worden, vecht je tegen de lethargie door jezelf te omringen met een paar HPS-lampen op timers.

9. Verminder statische elektriciteit in de lucht
Hoewel het op het eerste gezicht geen "gezondheidsvoordeel" is, is statisch vervelend spul. Het veroorzaakt stress, schaamte en frustratie. Statisch zapt je wanneer je het het minst verwacht, als je naar een deurklink reikt, je man of vrouw kust voor het slapen gaan, of je hond of kat probeert te aaien. Statische statische elektriciteit kan u een slechte haardag bezorgen, het onmogelijk maken om kruimels of koffiedik van het aanrecht te verwijderen, en zelfs ervoor zorgen dat u per ongeluk naar uw werk gaat met een sok aan de achterkant van uw overhemd...

(Oké, dus die laatste was misschien een beetje overdreven.) Het punt is dat statische elektriciteit enorm vervelend kan zijn en roze zoutlampen uit de Himalaya zijn een natuurlijke manier om de in de lucht zwevende geïoniseerde deeltjes die deze veroorzaken te neutraliseren.

10. Milieuvriendelijke lichtbron
Last but not least: Himalaya roze zoutlampen zijn milieuvriendelijk. Hoewel het slechts een schatting is, meten de reserves waaruit HPS wordt gedolven ergens tussen de 80 en 600 miljoen ton en zullen ze naar verwachting nog minstens 350 jaar meegaan bij het huidige extractietempo. De voet van een HPS-lamp is over het algemeen gesneden uit duurzaam hout zoals neem. Sommige lampen gebruiken een lamp met een laag wattage die heel weinig energie verbruikt, terwijl andere worden aangedreven door een brandende kaars.

Uw Himalaya roze zoutlamp kiezen en plaatsen
Als het gaat om het kopen van Himalaya roze zoutlampen, wordt de dekking bepaald door de grootte van het kristal. Kleinere lampen (zoals deze 5,4 lb) zijn goed voor de gemiddelde slaapkamer, terwijl grotere lampen (zoals deze 12 lb) beter zijn voor ruimtes zoals de woonkamer of studeerkamer. Bereken gemiddeld dat 1 lb HPS-kristal de lucht zal zuiveren in een gebied van ongeveer 4 'x 4'.

Als je voor een bepaalde kamer geen lamp kunt vinden die groot genoeg is, onthoud dan dat je voor hetzelfde effect meerdere lampen verspreid over de ruimte kunt gebruiken.

Als je echt van een adembenemende Himalaya-zoutlamp houdt, dan is deze Everest-zoutlamp echt iets voor jou. Met een lengte van 15-18″ en een gewicht van meer dan 50 lbs, is het een van de mooiste en meest ontzagwekkende die beschikbaar is. Krijg je eigen hier.

Ik raad ten zeerste aan om een hele huiscollectie van deze prachtige lampen samen te stellen, zelfs als je er maar één of twee tegelijk koopt. Begin met het kopen van lampen van het juiste formaat voor die ruimtes waar u de meeste tijd doorbrengt, ga dan verder met kamers met veel elektrische apparaten en maak uw verzameling af door lampen toe te voegen aan zelden gebruikte ruimtes.

Overweeg voor extra afwisseling deze Himalaya-roze zout-theelichthouders toe te voegen aan je HPS-collectie voor een draagbare luchtreiniger die met je mee door je huis kan bewegen.

Onthoud dat roze zoutkristallen uit de Himalaya zullen beginnen te smelten bij langdurige blootstelling aan hoge luchtvochtigheid. Wees daarom voorzichtig en houd HPS-lampen in de buurt van stoombronnen zoals vaatwassers, wasmachines of douches goed in de gaten.
Zoals eerder vermeld, kan het ongeveer een week duren voordat de resultaten van het genereren van negatieve ionen merkbaar zijn, dus geef niet op als u de verbetering niet meteen voelt.

Meer manieren om de lucht in huis te zuiveren
Himalaya roze zoutlampen zijn niet de enige manier om de luchtkwaliteit in uw omgeving te verbeteren. Combineer ze met luchtzuiverende kamerplanten of een van deze andere eenvoudige, maar briljante technieken om de lucht in uw huis op natuurlijke wijze te zuiveren, zodat u en uw gezin de gezondste, schoonste lucht kunnen inademen!