Himalayan Pink Salt werd meer dan 250 miljoen jaar geleden gevormd tijdens het Jura-tijdperk. Het komt van nature voor in het Himalaya-gebergte en wordt al eeuwenlang als een waardevol kruid beschouwd. De oude zeebodems in deze bergen, waar dit zout wordt gewonnen, waren ooit bedekt met lava. De lava creëerde een natuurlijke barrière die heeft voorkomen dat gifstoffen en andere verontreinigende stoffen het zout bereiken. Vanwege deze natuurlijke bescherming geloven veel mensen dat Roze Himalayazout het zuiverste zout op aarde is.

Het Himalaya-volk gebruikte dit zout voor het eerst als conserveermiddel. Het hielp om te voorkomen dat hun vis en vlees gedurende lange tijd zouden bederven. Om deze reden was dit zout erg populair in de Nepalese valleien voor handel. De mensen in de Himalaya gebruikten yaks om het zout te vervoeren tijdens hun reizen langs bergen, kliffen en rotsachtige paden, zodat ze dit waardevolle product konden verhandelen.

Tegenwoordig wordt Himalayazout gewonnen uit zoutmijnen in Pakistan, gelegen nabij de uitlopers van de Himalaya. Het wordt met de hand uit de mijnen gehaald. Mijnbouw in dit gebied is strikt gereguleerd om de zuiverheid van dit product te behouden. De mijnen zijn enorm en strekken zich bijna een halve mijl uit in de bergen met bijna 25 tunnels en 11 niveaus.

Dit zout wordt in de Himalaya vaak "wit goud" genoemd.